MOB-förrådet

Militärsnacks Omtalade Bärs-förrådet är en listning av de öl vi haft med i podden och våra omdömen på dem. Vi gör oss ingen illusion om att vi är någon form av ölkonnässörer men vi gillar öl och det räcker.

Foto: Pelle Ritzén

Avsnitt 1.
Löjtnanten:
Åbro Ey’Bro. En av löjtnantens ”Bruksöl”. Trots sin fåniga etikettering så är detta en favorit vid grillen. En ljus lager med mild beska. Somrigt!

Henning:
Brew Dog Punk IPA. Mesta IPA:n om vi räknar till humle per krona? Inte? Vilken ska jag prova istället?

Avsnitt 2.
Löjtnanten:
Kopparbergs Special Brew. En annan favorit i Bruksölskategorin. Trevlig ljus lager med lite mer bett som passar alla tillfällen.

Henning:
Jever Pilsener. Kungen av pilsner och då menar jag Pilsner och inte ”pilsner”. Underbar beska och humlighet. Kallas ölernas Bordeaux och, inte minst, vid Jever låg en av Luftwaffes mest förnäma jaktflygbaser under andra världskriget. Vad gör inte sånt för en Pilsner?

Avsnitt 3.
Löjtnanten:
Vreta Klosters Matersbier. En bruksöl i klostertappning. Ett inte så alkoholstarkt alternativ.

Henning:
Pripps Blå. Kungen av all klassisk raggarpilsner. Blir inte svenskare än såhär. Ölernas Ak4. Ölernas Viggen eller ölernas svar på Willys Jeep.

Avsnitt 4.
Löjtnanten:
Vreta Klosters Blonda Nunnan. En ljus ale, 6.8%. Fruktig och bettig. Toppen till grillat fläsk.

Henning:
Oppigårds Thurbo Dubbel-IPA. En favorit bland svenska mikro-IP:or. (Hur skriver man egentligen? IPA:or?) Humle och beska så det förslår och kanske en av de godaste bärs Henning ens vet om.

Avsnitt 5.
Löjtnanten:
Vreta Klosters Vita Nunna

Henning:
Schneider Weiße Tap 7. Djupt bärnstensfärgad och smakrik. Karaktär och Münchnskt samtidigt.

Avsnitt 6.
Löjtnanten:
Helsinge Rököl 5,0%. Så jäkla god! Perfa sällskapsöl och till grillen.

Henning:
Aecht Sclenkerla Rököl. ”Som att dricka överrökt bacon.” Henning menar att det är vansinnigt gott. Sånt bara han kan veta…